Overstappen

Als je gaat overstappen naar een energie aanbieding van een energieleverancier, dan komen hier een aantal dingen bij kijken. Gelukkig wordt het grootste deel door de energieleverancier zelf geregeld middels de overstapservice.

Overstappen naar een energie actie met bedenktijd

Als consument zijnde heb je bepaalde rechten en dus ook een wettelijke bedenktijd bij het afnemen van een gas en stroom aanbieding. De tijd die je hebt om alsnog je keuze voor een energie contract te bedenken is 14 dagen. In het geval dat je met spoed een energie aanbieding nodig hebt kan je afzien van je wettelijke bedenktijd. Je nieuwe energieleverancier zal dan direct starten met de levering van energie. Dit is nodig omdat een netbeheerder je anders af zal sluiten van het energienetwerk wanneer er geen energieleverancier bekend is op een adres. Zorg dus altijd dat je tijdig de beste energie actie voor jou situatie uitkiest.

Overstapservice bij aanbiedingen van energie

Steeds meer energieleveranciers bieden een overstapservice aan bij een energie aanbieding. Dit geldt voor zowel de gas en stroom aanbiedingen als de losse stroom of gas aanbiedingen. Het voordeel hiervan is dat je oude contract door je nieuwe energieleverancier wordt opgezegd. Als je vroegtijdig wilt overstappen naar een betere energie actie kan het zo zijn dat er een overstapboete in rekening wordt gebracht door je oude energieleverancier. Met wat geluk betaald je nieuwe energieleverancier deze volledig of deels. De hoogte van deze boete is bepaald door de ACM en is voor iedereen gelijk. Wat de energieleveranciers maximaal vergoeden is echter zeer verschillend.

Hoogte van eventuele overstapboetes bij vroegtijdig contract opzeggen:

Looptijd van contract Maximale hoogte van boete per product
minder dan 1,5 jaar € 50,-
1,5 tot 2 jaar € 75,-
2 tot 2,5 jaar € 100,-
langer dan 2,5 jaar € 125,-

Één product wordt gezien als gas of stroom. Bij afname van gas en stroom wordt het gezien als 2 producten en zal de boete dus hoger zijn.

Welke energieleverancier betaald een overstapboete?

Niet iedere energieleverancier betaald een eventuele overstapboete die een oude energieleverancier je oplegt. Hieronder hebben we opgesomd welke dat wel doen en wat daarbij de hoogte van de vergoeding is en de daarbij behorende voorwaarden.

Energieleverancier Hoogte van vergoeding Voorwaarden vergoeding
Gas en stroom aanbieding Essent € 125,- per product Je moet minimaal een 3 jaar contract afnemen
Gas en stroom aanbieding EnergieDirect Maximaal € 50,- totaal Je moet minimaal een 3 jaar contract afnemen
Gas en stroom aanbieding NLE Op aanvraag Je moet minimaal een 1 jaar contract afnemen
Nuon gas en stroom aanbieding Maximaal € 125,- per product Afhankelijk van contractduur hoe hoog vergoeding is

Bekijk hier alle energie acties van dit moment

Meterstanden doorgeven aan de energieleveranciers

Buiten dat de energieleveranciers onderling van alles regelen via de overstapservice moet je nog wel zelf iets doen. Dit is namelijk je meterstanden opsturen naar je oude en nieuwe energieleverancier. Zo kunnen zij de eindafrekening opstellen en je nieuwe leverancier beginnen met het leveren van gas en stroom.

Wat gebeurt er met je energie contract als je gaat verhuizen?

Als je gaat verhuizen naar een andere woning, dan verhuist je energiecontract met je mee. Tenzij het niet mogelijk is voor de energieleverancier om dezelfde producten te leveren op je nieuwe adres. Het kan namelijk zo zijn dat je nu een gas en stroom aanbieding gebruikt terwijl er op je nieuwe adres stadswarmte is en dus geen gasaansluiting aanwezig is. In dat geval kan je oude energieleverancier geen gas meer leveren op dat adres en kan je contract kosteloos worden ontbonden vanwege onmacht.

1. Geef uw verhuizing door aan uw energieleverancier

Als je verhuist zal je contact moeten opnemen met je energieleverancier. Zij kunnen dan je energiecontract overzetten naar een nieuw woonadres. Een energiecontract is namelijk persoonsgebonden en verhuist dus altijd met je mee, tenzij je deze opzegt. Je moet minimaal 2 weken voor de verhuisdatum melden dat je verhuist, zo kan je energieleverancier op tijd beginnen met het leveren van je gas en stroom. Hiermee voorkom je tevens dat de netbeheerder je een brief stuurt dat ze je gaan afsluiten van energie.

2. Geef je meterstanden door

Op de dag van de verhuizing is het belangrijk dat je de meterstanden van je oude huis opschrijft.

Meterstanden opschrijven van oude woning

Als je een koophuis hebt is het belangrijk dat je samen met de nieuwe eigenaar de meterstanden van je oude woning opschrijft. De sleuteloverdracht is een geschikt moment om even samen een meterstandenformulier in te vullen en daar gezamenlijk een handtekening onder te zetten.

In het geval van een huurhuis is het tevens belangrijk dat je met de nieuwe huurder of je huurbaas de meterstanden opschrijft en het formulier ondertekent.

Meterstanden opschrijven van de nieuwe woning

Het is belangrijk dat u op de dag van de sleuteloverdracht van uw nieuwe huis de meterstanden noteert. Let op dat je de meterstanden van zowel gas als stroom noteert. Het beste is om dit samen te doen met de de vorige bewoners. Ook zij hebben namelijk een meterstandenformulier nodig dat u gezamenlijk ondertekent hebt.

3. Geef binnen 15 dagen de meterstanden door

Zodra je alle meterstandnen hebt opgenomen in het formulier, dan is het belangrijk dat u deze zo snel mogelijk doorgeeft. Doe dit binnen 15 dagen dat u verhuisd bent. Je energieleverancier geeft deze meterstanden namelijk door aan uw netbeheerder. Het doorgeven van meterstanden aan de netbeheerder hoeft u zelf niet te doen, dit doet de energieleverancier voor u. Als je energieleverancier de meterstanden niet op tijd door kan geven, dan maakt de netbeheerder een inschatting en deze vallen vaak ongunstig uit.

4. Controleer de eindafrekening van uw oude energieleverancier

Controleer altijd of de meterstanden die je hebt doorgegeven ook op je eindafrekening staan. Mocht dit niet het geval zijn dan moet je contact op nemen met de energieleverancier. Dit moet je met spoed doen. Je mag uiterlijk 5 werkdagen voor het einde van de 3e maand na je overstap andere meterstanden indienen.

Gemiddeld duurt de verwerking van een verhuizing zo’n 4 weken bij een energieleverancier. In deze periode blijf je gewoon energie ontvangen. Je komt dus nooit zonder gas en elektriciteit te zitten.